Мърморани в Мърморания обсъждат Мърмоманията си

Защо ли все другите са ни виновни за всичко, а ние все сме потърпевши?

Нация от хленчещи тарикати ли сме, или свестни хора?

“Кой, кой да ни каже?” – както се пее в една песен на Васил Найденов.

Можем ли поне донякъде да уточним, как стоят нещата в действителност?

Ами да опитаме!

И за да няма злоупотреба с полове, ще ползвам средния род, защото Мърморенето няма пол.

То е вечно недоволно от всичко и не крие това.

Тежко му е да живее, защото всичко е против него: в работата – само глупаци, приятелите му са някакви нескопосаници, другият в семейството му не умее нищо и готви ужасно, лошо се облича и изобщо всичко прави не както трябва.

В случай,че подобен мърморко е ваш колега или шеф, което е още по-лошо, може със сигурност да се каже, че не ви е провървяло.

Причина за мърморенето често се явява неудовлетвореност от собствения живот и завист към другите хора.

Мърморенето е косвена агресия, която се излива във вид на необоснована и дребнава критика към другите хора.

На пръв поглед не се виждат никакви обективни причини за недоволство.

Човек често може да бъде неудовлетворен дори и да има привидно успех, навярно защото успехът просто не е този, които би искал или най-малкото – не е този, за който е мечтал.

То често пъти несъзнателно критикува тези, които олицетворяват според него това, към което само се е стремяло, но не го е достигнало по една или друга причина.

Дразнители могат да бъдат не само колеги или приятели – То може да завижда на собствената си половинка, смятайки я за по-добра, по-успяла, по-красива. То подсъзнателно се страхува, че не е достоен за нея, че тя може да го остави. Критикувайки постоянно половинката си, То й внушава чувство за вина, намалява нейната самооценка, като с това повишава собствената си.

Мърморкото може да бъде такъв и защото не го устройва личният му живот.

Или го устройва, но по някакви причини на него му се струва, че неговата половинка не се харесва на неговите приятели и колеги – по социален статус тя стои по-ниско, не е достатъчно образована и красива и т.н.,в сравнение с половинките на другите.

Тогава То започва да мърмори, да критикува половинката си всеки път при среща с приятелите.

<!–nextpage–>

Критиките,мърморенето, скандалите може да имат за цел То да получи нужното внимание, защото Ние усвояваме простите битови манипулации още от детството. Колкото настойчиво плаче детето, толкова по-бързо то получава вниманието на родителите си. Когато то е в добро настроение и е спокойно, възрастните предпочитат да се занимават със своята работа, а когато То плаче, всички бягат към него, изоставяйки започнатото.

Освен циничната битова манипулация, имаща за цел да се получи желаното с помощта на натрапване на чувството на вина, мърморенето може да бъде и съвсем искрен призив за помощ.

Ако То има неприятности в работата, значи се намира в стрес, но държи емоциите в себе си и се опитва да се справи с проблема само. Всяка дреболия в това състояние е готова да го изкара от равновесие . За своите неприятност То не може направо да обвини половинката си, но може да й хвърли злобата си, критикувайки я по битови въпроси.

В случай,че тя не Му даде необходимото внимание, нежност и грижа, които са му необходими, То ще се опита да ги получи с помощта на мърморенето и критиката.

Така че дори ако вашите отношение са прекрасни, не забравяйте да Му напомняте за неговите достойнства и за това, че вие го цените и обичате. Иначе То, също като детето, ще изисква внимание с не особено приятни методи:

– Защо светят лампите?

– Прозорецът пак е отворен…

– Не се научи да заключваш два пъти вратата.

– Омръзна ми да ходя след теб за всяка дреболия…

Подобни забележки преследват и двамата всеки ден и всичко това е поради оня Мърморко или Мърморана в Семейството, които за по-кратко нарекох То още в началото.

Тази категория страда от повишена тревожност: по 10 пъти Той или Тя проверява заключена ли е вратата, загасени ли са лампите и електроуредите . Безпокои се за всичко, от всичко се страхува, не се доверява на никого. По същество този хипер контрол и мърморене прикриват страха от живота.

Мърморейки, То получава Успокоение.

Защото това е Голямата Скука в отношенията.

А Мърморенето е тревожния сигнал, че в отношенията вече нещо куца: нямате вече общи интереси, наскучали сте се един от друг и явно Мърморенето се превръща в единствената форма за привличане на вниманието.

Или вие поне си мислите така.

Критикувайки постоянно, заяждайки се, То явно търси начин за диалог и получаване на емоции, особено ако това завършва със скандал.

Ако вие не можете направо да поговорите за вашите отношения, то ще търсите именно такива начини за изразяване на недоволството и неудовлетвореността от сложилата се ситуация.

Какво да се прави? Мъж – Мърморко, или жена Мърморана…

Ами има една приказка: “Ако То не забелязва достойнствата на половинката си, тях задължително ще се намери кой да ги забележи.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Може да харесате и тези

В деня след Прошката

Простих. На мен също ми простиха… И какво от това? Според мен пък това искане на прошка ми…